Winst- en verliesrekening

Online boekhouden: Winst- en verliesrekening 

Een bedrijf maakt (normaal gesproken) enerzijds kosten, en krijgt aan de andere kant inkomsten binnen. Het verschil tussen de opbrengsten en kosten heet de winst – en daar wil de Belastingdienst een duidelijk overzicht van, omdat je er winstbelasting over betaalt.

Dat gestandaardiseerde overzicht heet de winst- en verliesrekening, en is een wezenlijk onderdeel van het online boekhouden. Over het algemeen wordt de winst- en verliesrekening jaarlijks opgesteld, omdat het onderdeel uitmaakt van de jaarrekening.
 

Boekhouder of boekhoudsoftware? 

Veel bedrijven besteden opstellen van de winst- en verliesrekening uit. Er gaat immers veel tijd in zitten, en niet altijd is duidelijk voor een ondernemer welke kosten nu wel en welke niet opgevoerd mogen worden. Een boekhouder is dan ook de logische specialist hiervoor. Maar zo’n accountant kost wel heel wat geld.

Sinds enkele jaren zijn online boekhoudprogramma’s een interessant alternatief voor ondernemers zoals jij. Wat vaak begon als software om makkelijk facturen mee te maken, groeide uit tot volwaardige boekhoudpakketten. Ze draaien online, waardoor ondernemers ook onderweg facturen kunnen versturen. Dankzij de koppeling met je zakelijke bankrekening, ziet het programma automatisch wanneer facturen zijn betaald (door jouw klanten of door jezelf).

Het opstellen van een winst- en verliesrekening behoort vaak ook tot de functies. Op die manier hoeft je accountant steeds minder te doen. Je bespaart dus geld, terwijl je dankzij de automatisering er niet veel tijd aan kwijt bent. Maar laten we eens wat uitgebreider naar de voordelen kijken.
 

De voordelen van boekhouden 'in de cloud'

 
  • Tijdsbesparing

Ook al werkt er een boekhouder voor je, je bent nog steeds veel tijd kwijt aan boekhouden. Al is het alleen maar omdat je steeds je bankrekening checkt en facturen moet verzamelen en ordenen. Met virtueel boekhouden zijn veel van die handmatige taken geautomatiseerd, zodat je veel tijd bespaart en die tijd kunt besteden om inkomsten te genereren.
 

  • Kostenbesparing

Online boekhouden doet dingen die een accountant normaalgesproken met de hand

deed. De klusjes waar je eigenlijk geen tijd voor had en daarom maar aan een

specialist uitbesteedde, kun je nu gewoon door de boekhoudsoftware laten uitvoeren
 

  • Voorkom fouten
    Bij het boekhouden kunnen fouten kostbaar zijn: een factuurnummer herhalen of overslaan, te veel of juist te weinig kosten opgeven, en ga zo maar door. De software ‘dwingt’ je ertoe dat alles moet kloppen.

Wat we eventueel als apart voordeel kunnen vermelden, is het feit dat boekhouden weer leuk en begrijpelijk wordt met deze software. Op deze pagina zetten we de verschillende pakketten tegen elkaar af, zodat je de beste keuze kunt maken.

Laatste berichten