Kent u Digipoort al?

De overheid en Digipoort 

digipoort digitale overheid blog boekhouden online boekhoudenBij Digitale Overheid hoort Digipoort. Overheidsinstanties kunnen in het digitaliseringstraject niet achter blijven. Bovendien moet het verzenden van gegevens beveiligd gebeuren. Daar zorgt Digipoort voor. Hoewel u deze naam weinig tegenkomt, is het van belang te weten op welke manier uw data wordt verzonden en gewaarborgd. Daarom vertellen wij u graag meer hierover in deze blog.

Digipoort in een notendop

Omdat veel overheidsinstanties ervan gebruik maken, heeft Digipoort allerlei functionaliteiten. Te veel om op te noemen. Daarom leggen wij de focus op de kern en wat voor u van belang is.

"Digipoort is de ICT-centrale waar berichtenverkeer voor de overheid afgehandeld wordt. Digipoort werkt als een elektronisch postkantoor. 

Digipoort

  • ontvangt het bericht;
  • controleert het bericht op een aantal eisen ;
  • bevestigt, desgewenst namens de organisatie, de ontvangst van het bericht.

Met Digipoort automatiseren organisaties belangrijke stappen in het verwerkingsproces van grote hoeveelheden aangiftes, rapportages of meldingen".

Mocht u zelf gebruik willen maken van dit systeem, dan is dit helaas niet mogelijk want het is alleen voor overheden die bedrijfs- en ketenprocessen willen automatiseren.

Verwerken van grote hoeveelheden data

U kunt zich vast wel voorstellen dat de overheid jaarlijks grote hoeveelheden aangiftes, rapportages of meldingen moet verwerken. Dit moet wel vlekkeloos en veilig verlopen. Digipoort zorgt dat dit ook zo geschiedt. Het wordt beheerd door een extern bedrijf, Logius, wat voordelen met zich meebrengt:

  • Grote tijdwinst door het automatiseren van terugkerende processen.
  • Zeer hoge mate van veiligheid en nauwkeurigheid bij de verwerking van vertrouwelijke gegevens.
  • Besparing op ICT-kosten: Logius beheert en ontwikkelt de infrastructuur Digipoort.

Uw jaarlijkse aangiftes worden dus ook op deze manier, via deze weg verzonden, opgeslagen en eventueel beantwoord.

Bron: Logius

Digipoort en Digitale Overheid gaan hand in hand

Het grote nadeel van Digipoort is ook het grootste nadeel. Het is zeer nauw verbonden aan de Digitale Overheid, dus alles wat er online gebeurt. Als er echter ooit uitval plaatsvindt, is het dan ook zo dat de Digitale Overheid stil komt te liggen? Gelukkig zorgt bedrijf Logius ervoor dat dit niet voorkomt. Alle verzonden data kruist elkaar in Digipoort en tot nu toe gebeurt zo goed als feilloos. En alles gaat een keer stuk, raakt een keer achterhaald of voldoet niet meer aan de eisen. Dan is een upgrade, of wellicht een geheel nieuwe methodiek nodig. Tot die tijd kunnen wij allen vertrouwen op dit systeem.

Online Boekhouden en Digipoort

Uw aangiftes doet u tegenwoordig natuurlijk met behulp van uw boekhoud app. Ook die gegevens worden veilig verzonden. Mocht u nog niet gebruik maken van boekhoudsoftware die voldoet aan de eisen die de overheid stelt, neem dan eens een kijkje op onze website. 

TIP: Wij raden u aan minimaal 3 boekhoudprogramma’s te proberen voor u een keuze maakt.

Wilt u onafhankelijk advies, neem dan contact met ons op.

  1. e-Boekhouden.nl
    NU: 15 maanden gratis
     
     
  2. Exact online
    500.000 ondernemers kozen voor exact online)
     
     
  3. Moneymonk
    Scoort een 9,8 op tevredenheid 

Laatste berichten