Veilig online boekhouden doe je zo
Hoe richt je een veilige online omgeving in om te zorgen dat je online boekhouding niet in gevaar komt. Wij tonen je hoe en vooral ook welke boekhoudprogramma’s je gegevens goed beschermen. Lees onderaan ook onze 3 verassende tips die je zeker gaan helpen.
Bescherm je bedrijfsgegevens
Een foutje is zo gemaakt. Je laptop stond nog open of per ongeluk geklikt op die verdachte link in die spam mail. De computer crasht en je bent alle data kwijt. Dat zal jouw vast niet overkomen, toch? Dit wil je voorkomen en mocht het dan toch gebeuren wil je daar zo goed mogelijk op voorbereid zijn.
De boekhouding in de cloud, hoe veilig is dat?
De meeste ondernemers doen hun boekhouding in de cloud via een boekhoudprogramma. Veel zzp’ers kiezen hiervoor omdat dit vaak gratis kan. Maar via een boekhoudprogramma in de cloud kunnen gegevens ook eenvoudig worden gedeeld met een boekhouder. Erg handig dus, maar hoe veilig is dit? Veiligheid is voor ondernemers de reden om te kiezen voor een boekhoudprogramma in de cloud. Gegevens worden niet opgeslagen op een computer maar online, in de cloud. Zo blijven je gegevens bewaard ook als je computer crasht en hoef je zelf ook geen software updates te draaien. De meeste boekhoudprogramma’s draaien een dagelijkse back-up. Mocht er iets fout gaan, kunnen gegevens vaak herstelt worden. Niet ieder boekhoudprogramma biedt deze back-up garantie voor jouw persoonlijke gegevens. Controleer of jouw boekhoudprogramma deze garantie geeft.Tip: 15 maanden gratis online boekhouden? Dat kan met
Offline boekhouden
De voordelen van een online boekhouding wegen eigenlijk niet op tegen die van een offline programma. Wil je toch liever offline boekhouden, dan kun je ook een boekhoudprogramma kopen. Er zijn echter ook verschillende boekhoudprogramma’s die de mogelijkheid bieden om ook offline te werken.Dit kun je zelf doen
Keurmerken en certificeringen
Vanwege PSD2 (Payment Service Directive 2) moet de veiligheid bij boekhoudprogramma’s die een bankkoppeling gebruiken al aan vele eisen voldoen. Desondanks is dit geen garantie. Controleer altijd zelf of uw boekhoudprogramma voldoet aan actuele certificeringen. Er zijn ook keurmerken die de Boekhoudprogramma’s monitoren zoals Keurmerk betrouwbaar boekhouden en het keurmerk zeker-online. Keurmerk betrouwbaar boekhouden maakt een compleet testrapport. Dit zijn de programma’s met een compleet en geslaagd testrapport:- E-boekhouden.nl
- Asperion
- Informer Online
- Kleisteen
- Minox
- Visma
Veilig online boekhouden met 3 verrassende tips
Veilig online boekhouden begint uiteraard met veilig internetten. De open deuren voor een veilig internet lijken ons tegenwoordig vanzelfsprekend. Installeer een virusprogramma, installeer de software updates, gebruik sterke wachtwoorden en open niet zomaar onbekende berichten. Wij hopen dat dit inmiddels het gezonden online verstand is, maar heb je hier al eens aan gedacht?Tip 3
Niet meer onverwachts zonder wachtwoord. Gebruik een wachtwoorden beheer oplossing. Er zijn tal van oplossingen beschikbaar die een veilig wachtwoord beheer voor je bedrijf kunnen organiseren. Daarmee kun je eenvoudig hoge kwaliteit wachtwoorden onderhouden. Een extern wachtwoorden beheer is handig want die kun je overal raadplegen en niet alleen maar via een specifiek apparaat of browser.
Tip 2
Anti meekijk display folie. Daarmee voorkom je dat buitenstaanders op je scherm kunnen kijken. Extra handig als je buiten kantoor op je laptop werkt. Geen verrassende meekijkers meer op de achtergrond!
Tip 1
Hoe veilig en betrouwbaar zijn jouw collega’s online? Stuur eens een onbekende vreemde mail naar je bedrijf, plaats daarin een meetbare link. Komen er kliks op binnen? We hopen van niet. Zo wel, verassing het is tijd voor een nieuwe cyber security training.
Veilig online boekhouden is bij de meeste boekhoudprogramma’s erg goed geregeld. Je kunt de beste opties met elkaar vergelijk op onze website.
Vond je deze tips leuk?
Lees ook onze tips voor een leukere boekhouding