Boekhoudhouding uitbesteden

Administratie of boekhouding uitbesteden? Waar moet je allemaal rekening mee houden bij het uitbesteding van je boekhouding? Wij vertellen je de voor- en nadelen en tonen je de beste opties voor het uitbesteden van je administratie.
 

Waarom je boekhouding uitbesteden?

Ten slotte is het ook nog mogelijk om het rekenwerk uit te besteden aan een professionele boekhouder. Vooral wanneer het bijwerken van de boekhouding (te) veel tijd begint te kosten, kan dit op de lange termijn erg rendabel zijn. Je kunt dan zelf immers bezig blijven met andere zaken. En er zijn nog meer voordelen aan boekhouders.

Tip: 15 maanden gratis online boekhouden? Dat kan met e-Boekhouden.nl!       Meer informatie

 • Ze hebben doorgaans meer kennis van zaken en weten hoe er bespaard kan worden.
 • Ze geven goede en bruikbare tips met betrekking tot de belasting. Vaak zijn er toch aftrekposten die je zelf niet kende, waar je toch van kunt profiteren.

Bovendien houdt het ook in dat je zelf geen omkijken hebt naar de boekhouding. Dat is misschien wel de grootste reden waarom mensen dit uitbesteden.

Meest populaire boekhoudprogramma's oplossingen 

Bedrijfsvorm


Basis functies
Extra functies


Koppelingen webhops


e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP | 15 maanden gratis! (Best getest)

Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers. Maak gebruik van boekhouden, offertes, factureren, urenregistratie en de gratis app. Nú maar liefst 15 maanden gratis! Profiteer van deze unieke actie en start direct!
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Deskundige helpdesk

Ficsus.nl - Speciaal voor zzp'ers. Probeer gratis uit!

Online boekhouden, factureren, rittenregistratie en nog veel meer. Het pakket voor de Zzp'er! Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak hier een gratis account aan.
 • Gratis voor starters
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link

AFAS SB+ - Slim boekhouden doe je met AFAS SB+

Slim online boekhouden als startende ondernemer? Met AFAS SB+ als boekhoudsoftware kan het. Minder administratie, meer tijd voor je onderneming.
Naar de website
€ 59,00 per maand
 • Met Scan & Herken
 • CRM & Bankkoppeling
 • Complete oplossing

Visma eAccounting - Makkelijk boekhouden voor de startende ondernemer

Als starter 12 maanden gratis Visma eAccounting gebruiken. Eenvoudig en simpel online boekhouden. Onbeperkt factureren in een innovatieve software. Gratis video's, handige mobiele apps & goede ondersteuning.
 • Eenvoudig & intuïtief
 • Snel up and running
 • Goede ondersteuning

MoneyMonk - Starten als een pro!

Zet snel een professionele administratie op. Met uitgebreide opstarthulp en aantrekkelijke kickstart korting. Dat wordt een vliegende start.
Naar de website
Vanaf € 7,50
 • Compleet en eenvoudig
 • Perfect uren schrijven
 • De beste support

Exact

550.000+ organisaties vertrouwen voor de cijfers op Exact. De boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen, hierdoor bespaar je tot 73% tijd. De slimme software werkt altijd en overal en is eenvoudig te koppelen.
Naar de website
Eenmalig € 39,00
 • Betrouwbaar/Makkelijk
 • Slimme automatisering
 • 220+ koppelingen

Rompslomp.nl

Rompslomp.nl is het complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!
Naar de website
€ 15,00 per maand
 • Makkelijk & Compleet
 • Boekhouden wordt leuk!
 • Handige mobiele app

BUNNI

Met BUNNI maken we boekhouden super simpel verslavend leuk. Dat doen we samen met onze geweldige proefkonijnen: échte zzp'ers die onze missie steunen. Als dank voor je hulp, krijg je levenslang korting op de software.
Naar de website
€ 9,00 per maand
 • Complete boekhouding
 • Geen vage begrippen
 • Gratis bankkoppeling

SnelStart

SnelStart maakt boekhouden makkelijk! Onbeperkt offertes en facturen sturen, eenvoudig btw-aangiftes doen, bankkoppeling maken en meer. Voor een vast bedrag per maand. Probeer SnelStart nu 30 dagen gratis!
Naar de website
€ 16,00 per maand
 • Makkelijk boekhouden
 • Onbeperkt factureren
 • 30 dagen gratis

-->Tip! Een gulden middenweg is om je boekhouding onder te brengen bij een full service boekhoudpakket. Zie hier: Full service boekhoudprogramma

Wat doet een boekhouder?

Een boekhouder voert de boekhouding van een onderneming, organisatie of zzp’er uit. Deze boekhouding bestaat uit de administratie van het bedrijf. De financiële gegevens worden hierin bijgehouden, bijvoorbeeld de uitgaven en inkomsten en de jaarafrekening van een bedrijf. Een boekhoudkundige zorgt ervoor dat deze gegevens overzichtelijk worden bijgehouden en controleert of alles klopt. Aan het einde van het jaar maakt deze een financieel jaaroverzicht, waarin alle gegevens van dat jaar verwerkt en overzichtelijk gepresenteerd worden.

Administratie uitbesteden of zelf doen?

Een boekhouder wordt ook wel administratief medewerker of administrateur genoemd, wat een ander beroep als accountant is. Als boekhoudkundige mag je alleen gegevens samenstellen. Een accountant mag daarnaast een verklaring afgeven dat de verzamelde gegevens kloppen en betrouwbaar zijn. Een accountant mag dus wel alle werkzaamheden van een boekhouder doen, andersom geldt dit niet. De belangrijkste taken van een boekhoudkundige zijn het bijhouden van de dagelijkse inkomsten en uitgaven van het bedrijf. Dit wordt in Nederland vaak volgens het dubbele boekhouden gedaan, waarbij in een kasboek een debet (uitgaven) kant een credit (inkomsten) kant wordt bijgehouden. Tegenwoordig zijn er goede boekhoudkundige programma’s te koop, waarmee alle informatie via de computer verwerkt kan worden. Dit overzicht gebruikt de boekhouder aan het einde van het jaar om een jaarrekening samen te stellen. Dit jaaroverzicht geeft weer wat de vermogenspositie van het bedrijf is, bijvoorbeeld hoeveel winst er dat jaar gemaakt is. Een andere taak van de boekhouder is vaak het doen van belastingaangiftes. Wanneer een bedrijf wat groter is, wordt het doen van deze aangiftes vaak uitbesteed aan een belastingadviseur.

Boekhouding eenmanszaak

Opleiding tot boekhouder

In principe mag iedereen zichzelf boekhoudkundige of administratief medewerker noemen, er bestaat geen wettelijke bescherming voor dit beroep. Om boekhouder te worden kun je een mbo diploma ‘administrateur’ behalen, op mbo-4 niveau. Daarnaast is het mogelijk een HBO diploma te behalen in deze richting. Verdere opleidingen zijn de associatie diploma’s ‘Praktijkdiploma Boekhouden’ en ‘Moderne bedrijfsadministratie’. Er zijn boekhouders die zich specialiseren in een bepaald vakgebied, door zich bijvoorbeeld aan te sluiten bij een beroepsinstelling en alleen voor cliënten te werken die ook aangesloten zijn bij deze vereniging.

Beroepsverenigingen

Boekhoudkundig medewerkers kunnen zich aansluiten bij een aantal beroepsverenigingen of –instituten. Zo bestaat er bijvoorbeeld het ‘Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten’. Boekhouders die hierbij aangesloten zijn, houden zich aan een beroepscode en een aantal regels. Dit zijn betrouwbare en erkende beroepsuitoefenaars. Ze staan tevens geregistreerd, zo is het makkelijk om een passende administrateur te vinden.

Het werk van een accountant

Als accountant controleer je de administratie en jaarrekeningen van bedrijven. Grote en kleine organisaties hebben allemaal de verplichting hun financiële situatie te laten controleren. Daarom is het een behoorlijke uitdagende functie. Eigenlijk kom je de gegevens controleren van een organisatie en hiervoor worden alle details onder de loep genomen. Meestal zijn medewerkers van een bedrijf zo druk met de dagelijkse administratie dat juist deze details over het hoofd worden gezien. Des te belangrijker is dit vak en het is niet voor niets een beschermde titel. Niet iedereen mag zich accountant noemen en er is een grondige scholing en opleiding voor nodig. Er bestaan behoorlijk wat beroepsorganisaties en algemene federaties die het vak beschermen. Tevens zorgen deze organisaties ervoor dat mensen die het beroep mogen uitoefenen op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het vak. Daarnaast nemen zij waar dat de standaarden en processen nageleefd worden in het werkveld.

Wat voor soort accountant kan iemand zijn?

Het is zeker geen eenzijdig beroep en als accountant kan je zeker ook gespecialiseerd worden in een specifieke branche of werkveld. Zo bestaan er de volgende typen.

 • Extern: voor wettelijke controles.
 • Openbaar: in dienst van een kantoor of als zelfstandige.
 • Intern: werkzaam bij een bedrijf die zelf een accountancy afdeling heeft.
 • Overheid: in dienst van de overheid of belasting.
 • In business: dit is niet het zelfde maar dan werk je als financieel directeur, controller of administrateur.

Specialisaties waar je uit kan kiezen zijn het controleren van de werkzaamheden van een:

 • IT professional
 • advocaat
 • belastingadviseur

De branche en specialisatie kan je kiezen gedurende de opleiding of zodra je werkzaam bent als accountant. In het laatste geval is het kwestie van ervaring op doen en bekend worden met de organisatie waar je jouw carrière gestart bent. In principe ben je een soort ‘huisarts’ voor het financieel administratieve deel van de het bedrijf en ben jij de adviseur hierin.

Kies een opleiding op het ideale niveau

Om te werken als accountant dien je op zijn minst HBO niveau aan te kunnen. Indien je het topniveau wilt halen, dan vul je dit aan met een universitaire opleiding aan een van de universiteiten. Een theoretische opleiding aanvullend met een post-master opleiding en een driejarige stage zijn een perfecte basis om dit vak op hoog niveau uit te voeren in de branche naar jouw keuze. Afhankelijk van de werkzaamheden die je wilt uitvoeren kies je een opleiding waarmee jij de accountant wordt die je wilt.


 

Laatste berichten