SEPA en ondernemen

De invloed van SEPA op uw financiële betalingsverkeer

SEPA blog boekhouden betalingsverkeer boekhoud app online boekhouden ondernemen IBAN BICZowel privé als zakelijk heeft SEPA invloed op uw financiële betalingsverkeer. Sinds de introductie van SEPA, in 2014, is er geleidelijk veel veranderd. Ondernemers hebben geprofiteerd van de invoering van SEPA. De vooruitgang gaat voort en zal uw onderneming op positieve wijze ondersteunen. Wat is er gebeurd en wat gaat er nog komen en hoe past u de onderneming aan?

Wat is er zoal veranderd sinds de komst van SEPA?

Ondernemers merken er weinig van, althans u  ondervindt er geen last van. Een korte lijst van grote aanpassingen in relatie tot SEPA:

  1. Met SEPA vervagen de verschillen tussen landen in nationale wet- en regelgeving, processen en kosten;
  2. Hieruit kwam de overgang naar IBAN;
  3. Ondernemers delen hun IBAN en BIC met u en  met hen.
  4. Ondernemers nemen nu zowel IBAN als BIC over in de administratie.

Weet u niet zeker wat uw IBAN en BIC (SWIFT-code) zijn?

"Er zijn verschillende manieren om uw IBAN en BIC op te vragen. Dit kan zowel online als per telefoon en sms. De BIC-code - ook wel SWIFT genaamd - hoort bij uw bank en is een internationale code voor internationale betalingen. Als u geld wilt overmaken naar een ontvanger buiten Europa (of deze een bedrag moet storten op uw bankrekening), heeft u in veel gevallen een BIC nodig".

Bron: Ikgastarten.nl

SEPA had wat kinderziekten

Hoe goed een transitie ook worden begeleid, er zal altijd wat gebeuren waarop of niet was gerekend of wat spontaan mis gaat. Ook bij SEPA waren er wat hindernissen, een aantal problemen die speelden. Incasso's was nog een hele kluif

"Het aantal terugboekingen van automatische incasso’s lag in Nederland op twee procent, maar is opgelopen tot drie procent, aldus DNB tegenover de krant. Reden is dat bij een SEPA-incassering er maximaal vijf dagen wordt geprobeerd om geld over te boeken, terwijl dat in Nederland dertig dagen was. Bovendien moet de klant bij de eerste incasso vooraf geïnformeerd worden. Dit leidt tot kinderziekten bij de overgang op het nieuwe systeem".

Om Europese betalingen te doen en ontvangen, is het nodig dat ook u de administratie aanpast. Vergeet uw klanten uw IBAN bijvoorbeeld niet door te geven. Zo voorkomt u zelf in uw eigen bedrijfsvoering geen hinder in uw werkzaamheden.

SEPA en online boekhouden

Ondernemers krijgen het door SEPA en de transtitie ernaar veel gemakkelijker. Het gaat alleen even duren voor alle landen SEPA-proof zijn en wij ons financiële betalingsverkeer op elkaar hebben afgestemd. Rome is ook niet in één dag gebouwd maar we komen er wel.
Heeft u vragen over SEPA en hoe dit te verwerken in uw online boekhouding? Of bent u op zoek naar een boekhoud app wat voldoet aan alle SEPA vereisten? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Tips over welk boekhoudprogramma het beste bij jou past. Neem contact met ons op.

Laatste berichten