Boekhouding eenmanszaak

Boekhouding eenmanszaak vergelijken

Kost de boekhouding van je eenmanszaak je relatief veel tijd en vind je het tijd om daar wat aan te doen? De boekhouding van een eenmanszaak is relatief gemakkelijk, mits je daar de juiste tools voor in handen hebt.

Tip! Gratis online boekhoudprogramma (Nu 15 maanden gratis)     PROBEER NU

Top 5 boekhoudprogramma's voor eenmanszaak

TIP: Wij raden u aan minimaal 3 boekhoudprogramma's te proberen voor u een keuze maakt. Kies hieronder 3 uit.

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website
Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website
Rompslomp.nl - Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

Rompslomp.nl - Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

★ ★ ★ ★ ★ (308)

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden van je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!

€ 15,00 per maand
 • 100% voor ZZP'ers
 • Makkelijk & Compleet
 • Maak gratis je account
Bekijk de website
DigiBTW - Boekhouden voor zzp'er. Probeer Nu Gratis!

DigiBTW - Boekhouden voor zzp'er. Probeer Nu Gratis!

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

DigiBTW is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Het is het meest gebruiksvriendelijke en het meest voordelige systeem. En nog eens heel compleet, met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Boekhouden zonder boekhouder!

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website
AFAS SB+ - Slim boekhouden doe je met AFAS SB+

AFAS SB+ - Slim boekhouden doe je met AFAS SB+

★ ★ ★ ★ ☆ (144)

AFAS SB+ is hét online boekhoudprogramma voor ZZP'ers. Offertes maken, factureren en je btw-aangifte doe je gewoon online. Mét CRM en Scan & Herken. Gebruiksvriendelijk en compleet.

€ 59,00 per maand
 • Met Scan & Herken
 • CRM & Bankkoppeling
 • Complete oplossing
Bekijk de website
Visma - Makkelijk online boekhouden voor ZZP'ers

Visma - Makkelijk online boekhouden voor ZZP'ers

★ ★ ★ ★ ☆ (462)

Visma eAccounting is ons meest gebruiksvriendelijke online boekhoudpakket voor zzp'ers. Eenvoudig boekhouden & onbeperkt factureren. Handige app & goede ondersteuning. Probeer 30 dagen! Voor starters eerste jaar gratis!

€ 18,00 per maand
 • Tijdwinst
 • Snel up and running
 • onbeperkt facturen
Bekijk de website
MoneyMonk - Dé totaaloplossing voor Dienstverlenende ZZP'ers

MoneyMonk - Dé totaaloplossing voor Dienstverlenende ZZP'ers

★ ★ ★ ★ ★ (400)

Als je op uur- of projectbasis werkt is MoneyMonk de oplossing voor jouw online boekhouding. Overzichtelijke en slimme software, speciaal voor dienstverlenende ZZP'ers. Probeer nu 30 dagen gratis uit, inclusief opstartservice!

€ 20,00 per maand
 • 100% Premium Support
 • Gratis opstartservice
 • 4x als beste getest!
Bekijk de website
Exact

Exact

★ ★ ★ ★ ☆ (2281)

Meer dan 550.000 organisaties vertrouwen voor hun cijfers op Exact. De boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen, hierdoor bespaar je 70% tijd. De slimme software werkt altijd en overal en is eenvoudig te koppelen.

€ 39,00 per maand
 • Win veel tijd
 • Eenvoudig factureren
 • 220+ koppelingen
Bekijk de website

 

Met name een goed boekhoudprogramma is voor een boekhouding eenmanszaak van groot belang. Je voorkomt op die manier dat je aan het eind van het jaar zelf een balans op dient te maken of je op een andere manier veel tijd kwijt bent aan de cijfers.

Eenvoudige boekhouding

De boekhouding van een eenmanszaak zit vrij eenvoudig in elkaar, vooral op het moment dat je werkt als dienstverlener. Er is dan geen sprake van inkoop, waardoor je kunt volstaan met het boeken van je inkomsten en de enkele uitgaven die je doet. Koop je bijvoorbeeld een computer om op te kunnen werken of ga je lunchen en wil je die kosten boeken? Die kosten gaan van de winst af die je maakt, die volgt uit de omzet die je boekt. Wat dat betreft zit de boekhouding van een eenmanszaak niet moeilijk in elkaar, het kost vooral veel tijd om alles netjes in te voeren.

Filmpje over aftrekposten als eenmanszaak

Eisen voor de eenmanszaak

De boekhouding van een eenmanszaak brengt wat dat betreft dan ook weinig eisen met zich mee. Uiteraard dien je te voldoen aan een aantal eisen voor de Belastingdienst, maar dat gaat niet veel verder dan de balans en resultatenrekening aan het eind van het jaar. Bovendien dien je ieder kwartaal je Btw-aangifte te doen, het is dus de moeite waard om die eenvoudig uit je boekhouding te kunnen halen. Je zorgt er op die manier voor dat je boekhouding als eenmanszaak in orde is en dat je zelf een overzicht hebt van de inkomsten en uitgaven.

Belangrijkste functies boekhouding eenmanszaak

Handige functies

Wanneer je een softwareprogramma wilt gebruiken voor de boekhouding van je eenmanszaak is het prettig om een aantal handige functies in te schakelen. Zorg er bij voorkeur voor dat je meteen kunt zien hoe het ervoor staat met je debiteuren en hoeveel saldo je op dit moment tot je beschikking hebt. Op die manier voorkom je onduidelijkheid en houd je zelf de controle. De boekhouding van je eenmanszaak werkt op dat moment voor jou, in plaats van dat je er zelf veel tijd in dient te steken om alles op orde te maken.

boekhouding eenmanszaak

Wanneer je gaat ondernemen is het ook belangrijk dat je een goede administratie bijhoudt. Dat is voor velen wel het minst leuke onderdeel. Want ja, je wil zo veel mogelijk bezig zijn met de daadwerkelijke onderneming. De papieren rompslomp komt er een beetje bij. Toch mag dit zeker geen excuus zijn om de boel te laten versloffen. Wanneer de administratieve kant niet op orde is, kan dit tot allerlei problemen leiden. Om te beginnen heb je zonder een heldere administratie geen zicht op de actuele stand van zaken. Het is de basis van ieder bedrijf. Als dit niet helemaal klopt, dan komt alles op losse schroeven te staan. Bovendien heb je bij het doen van een belasting aangifte veel profijt van een overzichtelijke boekhouding. Daarom is het zaak alles bij te houden.

Een digitale administratie boekhouding eenmanszaak

Wellicht denk je nu nog altijd aan een hoop mappen vol documenten, maar tegenwoordig gaat vrijwel alles digitaal. Je administratie op de computer bijhouden heeft allerlei voordelen, zoals de onderstaande.

Zijn er ook nadelen? Ja, want een computer kan crashen en daarbij data verliezen. Het is absoluut niet prettig om daarbij allerlei belangrijke gegevens te verliezen. Maar dit is gelukkig prima te ondervangen door regelmatig een back-up te maken van je administratie. Daarmee kun je een hele hoop ellende voorkomen.

Wanneer het te veel is

Als particulier kun je natuurlijk alles best zelf bij houden. Maar bedrijven, zeker wanneer ze wat groter zijn, hebben mensen in dienst om dit te regelen. Zodoende is er een hele beroepsgroep ontstaan: de accountants. Zij houden de administratie bij van verschillende bedrijven en kunnen daar een aardige boterham mee verdienen. Dat is overigens niet zo gek, want door alle zaken op orde te houden stellen zij die ondernemingen in staat om beter te functioneren.

Uiteindelijk levert een goede accountant dus meer geld op dan dat hij kost.

Hoe je het ook wendt of keert, iedere onderneming heeft een inzichtelijke administratie nodig. Alleen wanneer dit netjes wordt bijgehouden, kun je daadwerkelijk afgewogen beslissingen nemen. Het is het fundament waar de rest op wordt gebouwd. Of je nu iemand inhuurt of alles zelf regelt, zorg dat het voor elkaar is.

Hoe start ik mijn boekhouding eenmanszaak?

Iedereen heeft een inzichtelijke administratie nodig. Hoe klein of groot je ook bent. Voor eenmanszaken kan het soms nog wel eens het geval zijn dat de administratie teveel tijd inneemt. Daardoor wordt het niet goed bijgehouden. Met alle gevolgen van dien. Zonde, want als eenpitters zouden weten hoe simpel én goedkoop het was om hun administratie bij te houden, zou dat een hoop kopzorgen schelen.

Voor het oprichten van een eenmanszaak

Administratie heb je natuurlijk pas zodra je een eenmanszaak begint. Wil je een eenmanszaak oprichten? Ook dan ben je hier op de goede plek. Het is namelijk superbelangrijk om al vóór het starten van je onderneming iets te weten over de administratie die komen gaat. Eenmanszaken moeten namelijk ook aan belastingvoorwaarden voldoen. Zo moet je je administratie 7 jaar bewaren, zodat de Belastingdienst nog terug kan kijken wat je balans, jaarrekening en btw van voorgaande jaren was. Het is niet veel, maar het is dus wel zo fijn om dit soort administratie veilig op te bergen in een online boekhoudprogramma.

Administratie eenmanszaak

De administratie voor eenmanszaken is dus niet heel erg groot. In verhouding kan het echter wel een hoop tijd in beslag nemen. Dat terwijl je liever geld in het laatje brengt en gewoon aan de slag gaat in jouw eigen vakgebied. Ook de boekhouding voor een eenmanszaak betaalt zich echter terug. Wellicht ben je er inderdaad soms een paar uur mee bezig, maar zodra je je btw-aangifte doet, hoef je maar één blik in je administratie te werpen om te weten hoeveel je overal in moet vullen. Een tijdsinvestering die zich uitbetaalt dus. En zoals eerder gezegd, blijft de moeite en tijd die je in de administratie van je eenmanszaak beperkt. De boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken zijn basaal en daarom ook toegankelijk voor ondernemers zonder fiscale kennis.

Welk boekhoudprogramma past bij jou?

Een boekhoudprogramma voor eenpitters hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Administratie van eenmanszaken heeft al voldoende aan een online boekhoudprogramma dat de btw-aangifte in kaart brengt, facturen kan versturen en een urenregistratie bijhoudt. Dat laatste is belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek (urencriterium hiervoor is 1225 in 2016). Wil je weten hoe jij de boekhouding voor je eenmanszaak het beste kunt regelen? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool [link]!

Meer informatie over ondernemen:

Beste boekhoudpakket voor uw eenmanszaak: goedkoper is niet altijd beter

Het beste boekhoudpakket voor uw eenmanszaak? Het is verleidelijk om daarvoor het goedkoopste pakket te kiezen. U bespaart op die manier bijvoorbeeld een tientje in de maand ten opzichte van een aantal andere pakketten. Maar is dit ook op de lange termijn de beste keuze? Want wat gebeurt er indien u in dat goedkopere pakket per week een uur extra kwijt bent aan de boekhouding? Dan kunt u een uur minder aan uw werk voor klanten besteden, kunt u dat uur niet factureren en loopt u belangrijke inkomsten mis.

Het is daarom verstandig om verder te kijken dan alleen de prijs van het boekhoudpakket voor een boekhouding eenmanszaak. Boekhouden voor de eenmanszaak is relatief eenvoudig, maar kost nog altijd wat tijd. De boekhouding zit op een eenvoudige manier in elkaar. Dat neemt echter niet weg dat u verkoopfacturen dient te maken en te versturen en dat u inkoopfacturen zal moeten boeken. U dient de btw-aangifte te doen en betalingen op uw bankrekening te koppelen aan de juiste facturen.

Boekhouden voor uw eenmanszaak

Het boekhouden voor uw eenmanszaak is relatief eenvoudig, waardoor er uitstekende mogelijkheden bestaan om dit te (laten) automatiseren. Het beste boekhoudpakket voor uw eenmanszaak is daarom niet de goedkoopste, maar degene waarmee u het minste tijd kwijt bent.

Het boekhoudpakket dat helpt de boekhouding eenmanszaak zo snel mogelijk te doen zou als winnaar uit de bus moeten komen. Mits nauwkeurig helpt u dat namelijk veel kostbare tijd te besparen. Die tijd kunt u besteden aan de groei van uw onderneming of aan het werk voor klanten. Op die manier verdient u veel meer, dan wat u aan kosten voor het iets duurdere pakket betaalt.

Want zeg nu zelf, wat is voor u het beste boekhoudpakket voor uw eenmanszaak? Een pakket waarvoor u €10 per maand betaalt en 2 uur per week aan werkt. Of een pakket waarvoor u €20 per maand betaalt en 1 per week aan werkt. Voor het tientje extra per maand kunt u per maand 4x een uur extra werken aan uw eigen onderneming of het werk voor klanten.

Boekhouding eenmanszaak: dat kunt u gewoon zelf

De boekhouding voor uw eenmanszaak is eenvoudig en kunt u daarom gewoon zelf. Mits u er met de software voor zorgt dat daar zo min mogelijk tijd in gaat zitten. U zorgt er daarmee immers voor dat u de kostbare tijd kunt gebruiken voor uw eigen onderneming of voor het werk voor klanten.

Het boekhouden voor de eenmanszaak is wat dat betreft vooral een kwestie van automatiseren. Kies het beste boekhoudpakket door een trial aan te vragen en zelf met de software aan de slag te gaan. U kunt dan zelf ervaren hoe gemakkelijk het is om facturen aan te maken en bijvoorbeeld betalingen op uw bankafschrift te koppelen.

Zodra u daar een idee van heeft wordt het een stuk gemakkelijker om een keuze te maken uit de verschillende pakketten. Dit helpt u om het beste boekhoudpakket voor uw eenmanszaak te kiezen, door verder te kijken dan alleen de prijs per maand.