Boekhouding eenmanszaak

Boekhouding zelf doen of uitbesteden? Hoe ga je aan de slag met boekhouden voor je eenmanszaak en wat kost het? Ga je online boekhouden, lees dan deze handige tips en ga direct aan de slag met het juiste boekhoudprogramma voor eenmanszaken!
 

Boekhouding eenmanszaak vergelijken

Kost de boekhouding van je eenmanszaak je relatief veel tijd en vind je het tijd om daar wat aan te doen? De boekhouding van een eenmanszaak is relatief gemakkelijk, mits je daar de juiste tools voor in handen hebt.

Tip: 15 maanden gratis online boekhouden? Dat kan met e-Boekhouden.nl!       Meer informatie

Top 5 boekhoudprogramma's voor eenmanszaak

TIP: Wij raden u aan minimaal 3 boekhoudprogramma's te proberen voor u een keuze maakt. Kies hieronder 3 uit.

Bedrijfsvorm


Basis functies
Extra functies


Koppelingen webhops


e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP | 15 maanden gratis! (Best getest)

Een ongekend eenvoudig boekhoudpakket voor zzp'ers. Maak gebruik van boekhouden, offertes, factureren, urenregistratie en de gratis app. Nú maar liefst 15 maanden gratis! Profiteer van deze unieke actie en start direct!
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Deskundige helpdesk

Ficsus.nl - Speciaal voor zzp'ers. Probeer gratis uit!

Online boekhouden, factureren, rittenregistratie en nog veel meer. Het pakket voor de Zzp'er! Direct starten zonder boekhoudkennis. Maak hier een gratis account aan.
 • Gratis voor starters
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link

AFAS SB+ - Slim boekhouden doe je met AFAS SB+

Slim online boekhouden als startende ondernemer? Met AFAS SB+ als boekhoudsoftware kan het. Minder administratie, meer tijd voor je onderneming.
Naar de website
€ 59,00 per maand
 • Met Scan & Herken
 • CRM & Bankkoppeling
 • Complete oplossing

Visma eAccounting - Makkelijk boekhouden voor de startende ondernemer

Als starter 12 maanden gratis Visma eAccounting gebruiken. Eenvoudig en simpel online boekhouden. Onbeperkt factureren in een innovatieve software. Gratis video's, handige mobiele apps & goede ondersteuning.
 • Eenvoudig & intuïtief
 • Snel up and running
 • Goede ondersteuning

MoneyMonk - Starten als een pro!

Zet snel een professionele administratie op. Met uitgebreide opstarthulp en aantrekkelijke kickstart korting. Dat wordt een vliegende start.
Naar de website
Vanaf € 7,50
 • Compleet en eenvoudig
 • Perfect uren schrijven
 • De beste support

Exact

550.000+ organisaties vertrouwen voor de cijfers op Exact. De boekhoudrobot neemt je administratieve werk uit handen, hierdoor bespaar je tot 73% tijd. De slimme software werkt altijd en overal en is eenvoudig te koppelen.
Naar de website
Eenmalig € 39,00
 • Betrouwbaar/Makkelijk
 • Slimme automatisering
 • 220+ koppelingen

Rompslomp.nl

Rompslomp.nl is het complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!
Naar de website
€ 15,00 per maand
 • Makkelijk & Compleet
 • Boekhouden wordt leuk!
 • Handige mobiele app

BUNNI

Met BUNNI maken we boekhouden super simpel verslavend leuk. Dat doen we samen met onze geweldige proefkonijnen: échte zzp'ers die onze missie steunen. Als dank voor je hulp, krijg je levenslang korting op de software.
Naar de website
€ 9,00 per maand
 • Complete boekhouding
 • Geen vage begrippen
 • Gratis bankkoppeling

SnelStart

SnelStart maakt boekhouden makkelijk! Onbeperkt offertes en facturen sturen, eenvoudig btw-aangiftes doen, bankkoppeling maken en meer. Voor een vast bedrag per maand. Probeer SnelStart nu 30 dagen gratis!
Naar de website
€ 16,00 per maand
 • Makkelijk boekhouden
 • Onbeperkt factureren
 • 30 dagen gratis

 

Zo ga je van start

Iedereen heeft een inzichtelijke administratie nodig. Hoe klein of groot je ook bent. Voor eenmanszaken kan het soms nog wel eens het geval zijn dat de administratie teveel tijd inneemt. Daardoor wordt het niet goed bijgehouden. Met alle gevolgen van dien. Zonde, want als eenpitters zouden weten hoe simpel én goedkoop het was om hun administratie bij te houden, zou dat een hoop kopzorgen schelen. Met name een goed boekhoudprogramma is voor een boekhouding eenmanszaak van groot belang. Je voorkomt op die manier dat je aan het eind van het jaar zelf een balans op dient te maken of je op een andere manier veel tijd kwijt bent aan de cijfers.

Eenvoudige boekhouding

De boekhouding van een eenmanszaak zit vrij eenvoudig in elkaar, vooral op het moment dat je werkt als dienstverlener. Er is dan geen sprake van inkoop, waardoor je kunt volstaan met het boeken van je inkomsten en de enkele uitgaven die je doet. Koop je bijvoorbeeld een computer om op te kunnen werken of ga je lunchen en wil je die kosten boeken? Die kosten gaan van de winst af die je maakt, die volgt uit de omzet die je boekt. Wat dat betreft zit de boekhouding van een eenmanszaak niet moeilijk in elkaar, het kost vooral veel tijd om alles netjes in te voeren.

Filmpje over aftrekposten als eenmanszaak

Eisen voor de eenmanszaak

De boekhouding van een eenmanszaak brengt wat dat betreft dan ook weinig eisen met zich mee. Uiteraard dien je te voldoen aan een aantal eisen voor de Belastingdienst, maar dat gaat niet veel verder dan de balans en resultatenrekening aan het eind van het jaar. Bovendien dien je ieder kwartaal je Btw-aangifte te doen, het is dus de moeite waard om die eenvoudig uit je boekhouding te kunnen halen. Je zorgt er op die manier voor dat je boekhouding als eenmanszaak in orde is en dat je zelf een overzicht hebt van de inkomsten en uitgaven.

Belangrijkste functies boekhouding eenmanszaak

 • BTW aangifte
 • Facturatie
 • Bankmutaties inlezen
 • iDeal link bij facturen
 • Facturen eenvoudig mailen

Handige functies

Wanneer je een softwareprogramma wilt gebruiken voor de boekhouding van je eenmanszaak is het prettig om een aantal handige functies in te schakelen. Zorg er bij voorkeur voor dat je meteen kunt zien hoe het ervoor staat met je debiteuren en hoeveel saldo je op dit moment tot je beschikking hebt. Op die manier voorkom je onduidelijkheid en houd je zelf de controle. De boekhouding van je eenmanszaak werkt op dat moment voor jou, in plaats van dat je er zelf veel tijd in dient te steken om alles op orde te maken.

boekhouding eenmanszaak

Wanneer je gaat ondernemen is het ook belangrijk dat je een goede administratie bijhoudt. Dat is voor velen wel het minst leuke onderdeel. Want ja, je wil zo veel mogelijk bezig zijn met de daadwerkelijke onderneming. De papieren rompslomp komt er een beetje bij. Toch mag dit zeker geen excuus zijn om de boel te laten versloffen. Wanneer de administratieve kant niet op orde is, kan dit tot allerlei problemen leiden. Om te beginnen heb je zonder een heldere administratie geen zicht op de actuele stand van zaken. Het is de basis van ieder bedrijf. Als dit niet helemaal klopt, dan komt alles op losse schroeven te staan. Bovendien heb je bij het doen van een belasting aangifte veel profijt van een overzichtelijke boekhouding. Daarom is het zaak alles bij te houden.

Een digitale administratie boekhouding eenmanszaak

Wellicht denk je nu nog altijd aan een hoop mappen vol documenten, maar tegenwoordig gaat vrijwel alles digitaal. Je administratie op de computer bijhouden heeft allerlei voordelen, zoals de onderstaande.

 • Het kost geen geld aan papier en inkt.
 • Het neemt weinig plek in beslag (alleen ruimte op de harde schijf).
 • Het is makkelijker om iets op te zoeken.
 • Je kunt gebruik maken van de rekenkracht van de pc.

Zijn er ook nadelen? Ja, want een computer kan crashen en daarbij data verliezen. Het is absoluut niet prettig om daarbij allerlei belangrijke gegevens te verliezen. Maar dit is gelukkig prima te ondervangen door regelmatig een back-up te maken van je administratie. Daarmee kun je een hele hoop ellende voorkomen.

Wanneer het te veel is

Als particulier kun je natuurlijk alles best zelf bij houden. Maar bedrijven, zeker wanneer ze wat groter zijn, hebben mensen in dienst om dit te regelen. Zodoende is er een hele beroepsgroep ontstaan: de accountants. Zij houden de administratie bij van verschillende bedrijven en kunnen daar een aardige boterham mee verdienen. Dat is overigens niet zo gek, want door alle zaken op orde te houden stellen zij die ondernemingen in staat om beter te functioneren.

Uiteindelijk levert een goede accountant dus meer geld op dan dat hij kost.

Hoe je het ook wendt of keert, iedere onderneming heeft een inzichtelijke administratie nodig. Alleen wanneer dit netjes wordt bijgehouden, kun je daadwerkelijk afgewogen beslissingen nemen. Het is het fundament waar de rest op wordt gebouwd. Of je nu iemand inhuurt of alles zelf regelt, zorg dat het voor elkaar is.

Voor het oprichten van een eenmanszaak

Administratie heb je natuurlijk pas zodra je een eenmanszaak begint. Wil je een eenmanszaak oprichten? Ook dan ben je hier op de goede plek. Het is namelijk superbelangrijk om al vóór het starten van je onderneming iets te weten over de administratie die komen gaat. Eenmanszaken moeten namelijk ook aan belastingvoorwaarden voldoen. Zo moet je je administratie 7 jaar bewaren, zodat de Belastingdienst nog terug kan kijken wat je balans, jaarrekening en btw van voorgaande jaren was. Het is niet veel, maar het is dus wel zo fijn om dit soort administratie veilig op te bergen in een online boekhoudprogramma.

Administratie eenmanszaak

De administratie voor eenmanszaken is dus niet heel erg groot. In verhouding kan het echter wel een hoop tijd in beslag nemen. Dat terwijl je liever geld in het laatje brengt en gewoon aan de slag gaat in jouw eigen vakgebied. Ook de boekhouding voor een eenmanszaak betaalt zich echter terug. Wellicht ben je er inderdaad soms een paar uur mee bezig, maar zodra je je btw-aangifte doet, hoef je maar één blik in je administratie te werpen om te weten hoeveel je overal in moet vullen. Een tijdsinvestering die zich uitbetaalt dus. En zoals eerder gezegd, blijft de moeite en tijd die je in de administratie van je eenmanszaak beperkt. De boekhoudprogramma’s voor eenmanszaken zijn basaal en daarom ook toegankelijk voor ondernemers zonder fiscale kennis.

Welk boekhoudprogramma past bij jou?

Een boekhoudprogramma voor eenpitters hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn. Administratie van eenmanszaken heeft al voldoende aan een online boekhoudprogramma dat de btw-aangifte in kaart brengt, facturen kan versturen en een urenregistratie bijhoudt. Dat laatste is belangrijk om te weten of je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek (urencriterium hiervoor is 1225 in 2016). Wil je weten hoe jij de boekhouding voor je eenmanszaak het beste kunt regelen? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool!

Meer informatie over ondernemen:

Beste boekhoudpakket voor jouw eenmanszaak: goedkoper is niet altijd beter

Het beste boekhoudpakket voor jouw eenmanszaak? Het is verleidelijk om daarvoor het goedkoopste pakket te kiezen. Je bespaart op die manier bijvoorbeeld een tientje in de maand ten opzichte van een aantal andere pakketten. Maar is dit ook op de lange termijn de beste keuze? Want wat gebeurt er indien je in dat goedkopere pakket per week een uur extra kwijt bent aan de boekhouding? Dan kan je een uur minder aan werk voor klanten besteden, kan je dat uur niet factureren en loop je belangrijke inkomsten mis.

Het is daarom verstandig om verder te kijken dan alleen de prijs van het boekhoudpakket voor een boekhouding eenmanszaak. Boekhouden voor de eenmanszaak is relatief eenvoudig, maar kost nog altijd wat tijd. De boekhouding zit op een eenvoudige manier in elkaar. Dat neemt echter niet weg dat je verkoopfacturen dient te maken en te versturen en dat je inkoopfacturen zal moeten boeken. Je dient de btw-aangifte te doen en betalingen op uw bankrekening te koppelen aan de juiste facturen.

Boekhouden voor jouw eenmanszaak

Het boekhouden voor jouw eenmanszaak is relatief eenvoudig, waardoor er uitstekende mogelijkheden bestaan om dit te (laten) automatiseren. Het beste boekhoudpakket voor jouw eenmanszaak is daarom niet de goedkoopste, maar degene waarmee je het minste tijd kwijt bent.

Het boekhoudpakket dat helpt de boekhouding eenmanszaak zo snel mogelijk te doen zou als winnaar uit de bus moeten komen. Mits nauwkeurig helpt je dat namelijk veel kostbare tijd te besparen. Die tijd kan je besteden aan de groei van jouw onderneming of aan het werk voor klanten. Op die manier verdien je veel meer, dan wat je aan kosten voor het iets duurdere pakket betaalt.

Wat kost boekhouden voor eenmanszaken?

De prijzen van boekhouden voor eenmanszaken lopen uiteen van €10,- tot €120,- per maand. Dit is volledig afhankelijk van de wensen en fucntionaliteiten welke je wil gebruiken. Gemiddeld zijn eenmanszaken €50,- per maand kwijt aan boekhoudkosten

Zeg nou zelf, wat is het beste boekhoudpakket voor jouw eenmanszaak? Een pakket waarvoor je €10 per maand betaalt en 2 uur per week aan werkt. Of een pakket waarvoor je €20 per maand betaalt en 1 per week aan werkt. Voor het tientje extra per maand kan je per maand 4x een uur extra werken aan uw eigen onderneming of het werk voor klanten.

Boekhouding eenmanszaak: dat kan je gewoon zelf

De boekhouding voor uw eenmanszaak is eenvoudig en kan je daarom gewoon zelf. Mits je er met de software voor zorgt dat daar zo min mogelijk tijd in gaat zitten. Je zorgt er daarmee immers voor dat je de kostbare tijd kunt gebruiken voor jouw eigen onderneming of voor het werk voor klanten.

Het boekhouden voor de eenmanszaak is wat dat betreft vooral een kwestie van automatiseren. Kies het beste boekhoudpakket door een trial aan te vragen en zelf met de software aan de slag te gaan. Je kan dan zelf ervaren hoe gemakkelijk het is om facturen aan te maken en bijvoorbeeld betalingen op jouw bankafschrift te koppelen.

Zodra je daar een idee van heeft wordt het een stuk gemakkelijker om een keuze te maken uit de verschillende pakketten. Dit helpt je om het beste boekhoudpakket voor jouw eenmanszaak te kiezen, door verder te kijken dan alleen de prijs per maand.


 

Laatste berichten