Boekhoud voordelen eenmanszaak

Voordelen boekhouding eenmanszaak

Voor ieder bedrijf, voor ieder huishouden is het boekhouden noodzakelijk. Op deze manier kan duidelijk gemaakt worden hoeveel geld er beschikbaar is en hoeveel er uitgegeven wordt. Wanneer dit op gedetailleerde wijze wordt uitgevoerd, dan wordt ook genoteerd waar het geld naar toe gaat. Waar de kosten het meest aan worden uitgegeven. Niet alleen is dit handig voor het achterhalen van het volbrengen van betalingen, maar in geval van bezuinigingen kan aan de hand hiervan bepaald worden waarop bezuinigd wordt. In een huishouden worden de financiën door beide partners of een van de partners bijgehouden. Bonnetjes, rekeningen en andere overzichten staan samengevoegd in een overzicht, of gewoon op de bankrekening. Een bedrijf heeft hier een financiële afdeling voor met daarin onder meer een persoon die het boekhouden op zich neemt.

Voordelen boekhouding eenmanszaak

Boekhouden geeft overzicht

Het boekhouden is een vak apart. Zowel credit als debet overzichten moeten bijgehouden worden en overgezet worden in de rapportages. Het is aan de boekhouder om deze informatie compleet te houden. De financiële situatie moet eens in de zoveel tijd doorgegeven worden aan de directie van het bedrijf, aandeelhouders, raad van bestuur, noem maar op. De groep is afhankelijk van het type bedrijf, maar de inkomsten en uitgaven moeten altijd gerapporteerd worden. De persoon die dit uiteindelijk doet is het hoofd van de financiële afdeling: de accountmanager, de financieel manager of het hoofd financiële zaken. Deze manager heeft de leiding over het personeel dat verantwoordelijk is voor de afhandeling van alle debet en credit transacties. Uiteindelijk zal de manager de resultaten terugkoppelen aan zijn of haar superieuren. Deze personen willen altijd een grondige uitleg over de cijfers. Daarom is het boekhouden een belangrijk onderdeel van een organisatie.

De administratieve werkzaamheden

Aan de hand van de volgende overzichten worden uitgaven en inkomsten door middel van boekhouden in kaart gebracht:

  • jaarrekeningen
  • jaarverslag
  • journaalposten
  • grootboekrekeningen
  • resultatenrekeningen
  • winst- en verliesrekeningen

Uiteraard geldt het bovenstaande alleen voor organisaties en bedrijven. Hoe groot een organisatie ook is, ze willen allemaal weten hoeveel winst ze maken. De enige manier om dit te bereiken is ervoor te zorgen dat de inkomsten altijd nog hoger zijn dan de uitgaven. Voor grote ondernemingen is de administratie echter behoorlijk uitgebreid. Sommige zelfstandige ondernemers hebben zelf niet de kennis of kunde om het boekhouden op zich te nemen. Daarom huren ze vaak mensen in om de administratie op orde te houden. Voor de beste resultaten is namelijk een goede financiële administratie essentieel.

Een goede boekhouding

Het belang van een overzichtelijke en complete boekhouding is nauwelijks te onderschatten. Zelfs bij een kleine onderneming of bij particulieren loopt de stapel papierwerk al snel op. Er zijn zoveel plussen en minnen, dat je eenvoudig de weg kwijt kunt raken in de brij van getallen. Het is zaak dat alles netjes op de juiste plek wordt ingevoerd. Om het allemaal goed op orde te houden, is een gedegen boekhouding dus zeer belangrijk. Alleen dan kun je de financiële positie van het bedrijf (of de persoon) in kwestie in de gaten houden. Bovendien komt het enorm van pas tijdens de belasting aangifte. Het is wel zo fijn als je al het cijferwerk reeds paraat hebt liggen, wanneer de belastingdienst om een aangifte vraagt. Het is al genoeg gedoe, niemand zit er op te wachten om dan ook nog eens alles uit te rekenen. Als het keurig is bijgehouden hoeft dit ook niet.

Tip: 15 maanden gratis online boekhouden? Dat kan met e-Boekhouden.nl!       Meer informatie

De boekhouding digitaal bijhouden

Waar vroeger alles letterlijk op papier diende te staan, kunnen we tegenwoordig gebruik maken van de computer. Het is mogelijk om de boekhouding in Excel van Windows bij te houden. Wanneer het slechts om weinig gegevens gaat, is dat een prima manier van boekhouden. Bij grotere bedrijven is het echter gebruikelijk om een geavanceerd programma te gebruiken om de zaken op orde te houden. Er bestaan verschillende programma’s die speciaal voor dit doel zijn ontwikkeld. Welke het beste bij de onderneming past hangt af van verschillende factoren. Het beste is om vooraf goed in te lezen in de mogelijkheden van het programma. Wanneer dit ten minste alles kan doen dat voor de boekhouding nodig is, voldoet het. 

Laatste berichten