Steeds meer ZZP bedrijven

ZZP'er worden is populair 

Je hoort de term steeds vaker: zzp. Maar wat houdt dit in? De afkorting staat voor zelfstandige zonder personeel, en dat dekt dan ook precies de lading. In feite ben je een eenmansbedrijfje. Het is dan ook de Nederlandse term voor het iets bekendere woord freelance. Het valt op dat er steeds meer mensen op deze wijze werkzaam zijn. Dat is voor een deel te verklaren door de crisis. Het is voor veel bedrijven lastig geworden om een groot aantal werknemers in vaste dienst te hebben, dit kost immers veel geld. Omdat het werk toch moet worden opgeknapt, ook na gedwongen ontslagen, wordt dit door een zzp opgeknapt. Het komt ook voor dat met zelf kiest op deze manier aan de slag te gaan, omdat steeds lastiger is om een vast contract af te dwingen. Dan is dit een goed alternatief om toch aan de slag te kunnen.

Voor- en nadelen van zzp

Er zitten grote voordelen aan het zzp werken. Het meest gehoorde argument om als zelfstandige aan de slag te gaan is de vrijheid. Je bepaalt grotendeels zelf wanneer er waar je werkt. Wanneer een opdracht je niet aanstaat, kun je deze weigeren. En je vakantie kun je zelf inplannen. Er zijn echter ook enkele nadelen, bijvoorbeeld:

  • er is geen garantie op een inkomen
  • je moet zelf actief op zoek naar werk
  • er is weinig collectief geregeld voor mensen die als zzp staan ingeschreven

Betreffende dit laatste punt dient overigens te worden opgemerkt dat er steeds meer wordt ingespeeld op het groeiende aantal zelfstandigen zonder personeel. Zo komen er steeds meer voorzieningen die speciaal op de freelancers gericht zijn. Ook zijn er kleine dingetjes, zoals bedrijven die kerstpakketten samenstellen die de zelfstandige kan afnemen.

Steeds meer zzp bedrijven

Bron: Easyzzp.nl

Waar moet je op letten?

Overweeg je zelf ook om je in te schrijven als zzp? Denk dan goed na over de gevolgen. Wat houdt het precies in om voor jezelf te beginnen? Oriënteer je eerst goed op de mogelijkheden binnen je eigen sector. Is er vraag naar wat je te bieden hebt? En is het gebruikelijk voor bedrijven om een zelfstandige in te huren voor deze diensten? Dat zijn randvoorwaarden om succesvol als zzp te werken. Daarnaast is het van belang dat je er voldoende geld mee kunt verdienen. Dit is uiteraard subjectief, want het hangt af van je levensstandaard. Daarnaast moet je kijken hoeveel loon je per uur kunt rekenen.

Meer info: 

Laatste berichten