Op tijd belasting aangifte doen

Wanneer moet ik belasting aangifte doen

Voor velen van ons is 1 april een datum waar niet naar uitgekeken wordt. Dat heeft niet zozeer met flauwe grapjes te maken, maar vooral met de belasting aangifte die voor deze datum gedaan moet worden. Zoals al vaker wordt geroepen, leuker kunnen we het niet maken, maar wel makkelijker. En op een hoop vlakken heb je dit zelf in de hand. Zo is het prettiger als je op tijd met de belasting aangifte begint. Die uiterste deadline is dan ook makkelijker te halen wanneer je er al eerder wat tijd voor inruimt. Vergeet ook niet dat je, wanneer je het programma hebt gedownload, gelijk aan de slag kunt met invullen. Wanneer je tussendoor even moet stoppen (geen zin meer of er ontbreekt nog wat informatie), kun je later de draad weer oppakken. De ingevulde gegevens blijven gewoon bewaard en pas als alles klaar is verzend je de boel.

Tips voor de belasting aangifte

Niemand houdt er van om veel te betalen, dus is goed advies over de belasting aangifte altijd welkom. Zeker wanneer het aftrekposten betreft. We noemen er hier een paar waar je misschien wat aan hebt:

  • schenkingen aan goede doelen. Let wel op dat het doel een ANBI-status heeft
  • heb je bijverdiensten? Ook de kosten die daaraan zijn verbonden zijn aftrekbaar
  • kosten voor scholing. Hier vallen ook korte bijscholingscursussen onder

Eigenlijk is dit het enige wat de belasting aangifte een beetje leuk maakt: kijken wat er allemaal kan worden afgetrokken om de schade een beetje te beperken. Voor sommigen is het een ware sport om uiteindelijk zo min mogelijk op te hoesten. Blijf daarbij wel aan de goede kant van de wet, want op fraude staan niet te versmaden straffen.

Zorg dat je op tijd bent

Voorkom een boete door tijdig de belasting aangifte in orde te maken. Zoals al eerder gezegd moet dit voor de maand april klaar zijn. Als dit niet lukt, is dat niet meteen een ramp. Je ontvangt dan eerst een herinnering. Hierna volgt nog een aanmaning. Wanneer je daarna nog steeds geen gehoor hebt gegeven aan de oproepen, volgt toch echt een boete. Deze kan oplopen tot wel vijfduizend euro. Dat is een flinke kostenpost, dus is het wel zo fijn om de belasting aangifte tijdig te regelen. Daarbij slaapt het een stuk rustiger als je weet dat het weer een jaar achter de rug is.

BTW data 2015: Zie belastingdienst.nl

Laatste berichten