Welke rol speelt SEPA in ons betalingsverkeer?

De introductie van SEPA 

SEPA blog boekhouden betalingsverkeer boekhoud app online boekhoudenHet betalingsverkeer binnen Europa verandert met de introductie van SEPA, het initiatief van de Europese Unie en gezamenlijke Europese banken tot harmonisatie van het euro betalingsverkeer binnen Europa. Als het zo drastisch verandert, is het natuurlijk ook voor u handig om te weten wat u te wachten staat.

Single Euro Payments Area (SEPA)

SEPA is het initiatief van de Europese Unie en gezamenlijke Europese banken tot harmonisatie van het euro betalingsverkeer binnen Europa. Wat houdt die harmonisatie in?

"Het gaat hierbij in eerste instantie om giraal betalingsverkeer en betalingen met betaalkaarten en credit cards, en om de interbancaire betaalsystemen die deze betalingen mogelijk maken. Maar op termijn blijft het daar niet bij: de eerste stappen naar harmonisatie van mobiel betalen (betalen met je mobiele telefoon) zijn inmiddels gezet".

Kunt u zich de tijd nog herinneren dat een overboeking naar een vreemde bank dagen duurde en dat men nooit met zekerheid kon zeggen wanneer het geld bij de ontvanger zou worden bijgeschreven?

Overboekingen verzenden en ontvangen binnen 5 seconde

Stelt u zich eens voor. U boekt geld over naar het buitenland. Uw vakantie moet worden betaald, zodat u verzekerd bent van een plekje op de camping. U ontvangt een app met alle gegevens van de ontvanger en zo gezegd , zo gedaan. Binnen 5 seconden staat uw geld op de rekening van de ontvanger. Ook al heeft hij of zij een buitenlandse rekening. Dat klinkt als toekomstmuziek maar op deze ontwikkeling hoeven wij niet lang te wachten. Maar voor deze grote aanpassingen zijn geïmplementeerd, moet er uiteraard flink wat werk worden verzet. De invoering van SEPA en deelname eraan brengt verandering met zich mee en wat voor één!

Veranderingen na de invoering van SEPA

Het betalingsverkeers zal veranderen, met name sneller worden.

"Voor het girale betalingsverkeer brengt SEPA twee nieuwe betaalmiddelen met zich mee:

Beide betaalmiddelen zijn bruikbaar voor binnenlandse betalingen en (euro-)betalingen naar andere landen binnen het SEPA gebied (de EU lidstaten aangevuld met IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland)".

Een term die u ook wel kent, is instant payments. Dankzij SEPA worden die mogelijk gemaakt.

Privacy en SEPA, wat betekent het voor u?

Voor het mogelijk maken van SEPA is informatie nodig. Uw bankgegevens en dat van alle overige SEPA gebruikers zullen toegankelijker worden gemaakt. Om dit veilig te kunnen doen, om uw privacy te waarborgen, is veel nodig. En vergeet niet, voor uw mobiel is nog niet alles in werking gezet. Uw boekhoud app zal automatisch worden ge-update zodat ook deze voldoet aan alle vereisten van de SEPA. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met uw provider.

Wilt u ook online boekhouden en goed aansluiten op de verwachte veranderingen? TIP: Wij raden u aan minimaal 3 boekhoudprogramma’s te proberen voor u een keuze maakt. Wilt u onafhankelijk advies, neem dan contact met ons op.

Bron: SEPA

Laatste berichten