Online boekhouding ZZP

Boekhouding ZZP

Ben jij van plan om in de nabije toekomst een bedrijf te starten? Ga jij bijvoorbeeld een webwinkel beginnen, of juist diensten aanbieden? In dat geval is dat natuurlijk hartstikke leuk, want het is fantastisch om voor jezelf aan de gang te gaan. Geen gezeur meer van een baas boven je. Geheel werken in je eigen tijd, maar hier komen natuurlijk ook enkele aspecten bij kijken. Je moet dan bijvoorbeeld ook je eigen boekhouding regelen. Boekhouding is altijd noodzakelijk, bijvoorbeeld als boekhouding eenmanszaak, maar ook online boekhouding. In dit artikel gaan wij in op de vraag: wat is boekhouding? Vervolgens bespreken wij de mogelijkheden wat betreft de boekhouding. Daarna vertellen wij nog wat over de verschillende boekhoudprogramma's waar je gebruik van kunt maken.

Tip! Gratis online boekhoudprogramma (Nu 15 maanden gratis)     PROBEER NU

Wat is een boekhouding eenmanszaak?

Je hebt ongetwijfeld wel eens van de term boekhouding gehoord, maar misschien vraag jij je af wat het precies is. Met boekhouding wordt de administratie van je bedrijf bedoeld. Elk bedrijf is verplicht om er een goede boekhouding op na te houden. Hoe je dit precies opzet, dat is wel volledig je eigen keuze. De enige norm is dat het duidelijk moet zijn voor een eventuele belastingcontrole. Je omzet moet goed te monitoren en te controleren zijn. Als dat het geval is, dan kun je er veel kanten mee op. Je mag dan zelfs de boekhouding in Excel doen, als je bijvoorbeeld een kleine boekhouding hebt. Bovendien heb je de keuze: je boekhouding uit te besteden, of er juist voor kiezen om dit zelf te gaan doen.

Meest gekozen online boekhouding 
e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

e-Boekhouden.nl - Starter / ZZP'er 15 maanden gratis! (Best getest)

★ ★ ★ ★ ★ (1361)

Actie: 15 maanden geheel gratis en vrijblijvend! Een compleet én eenvoudig online boekhoudpakket voor ZZP'ers in de zakelijke dienstverlening. Geen boekhoudkennis vereist. Vraag nu uw gratis startersaccount aan en profiteer!

Gratis
 • #1 Boekhoudsoftware
 • Belastingdienst erkend
 • Helpdesk, Cursus & App
Bekijk de website
Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Ficsus.nl - Boekhoudpakket voor Zzp'ers

Hét boekhoudpakket voor Zzp'ers. Maak hier je gratis account aan en start direct!

Gratis
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis helpdesk
 • Belastingdienst-Link
Bekijk de website
DigiBTW - Boekhouden voor zzp'er. Probeer Nu Gratis!

DigiBTW - Boekhouden voor zzp'er. Probeer Nu Gratis!

★ ★ ★ ★ ★ (1163)

DigiBTW is speciaal ontwikkeld voor zzp'ers. Het is het meest gebruiksvriendelijke en het meest voordelige systeem. En nog eens heel compleet, met o.a. facturatie, uren, ritten en btw-aangifte. Boekhouden zonder boekhouder!

€ 10,00 per maand
 • Speciaal voor zzp'ers
 • Gebruiksvriendelijk
 • Super Voordelig
Bekijk de website
Visma - Makkelijk online boekhouden voor ZZP'ers

Visma - Makkelijk online boekhouden voor ZZP'ers

★ ★ ★ ★ ☆ (456)

Visma eAccounting is ons meest gebruiksvriendelijke online boekhoudpakket voor zelfstandige ondernemers. Makkelijk en simpel boekhouden & onbeperkt factureren. Gratis video's, handige app & goede ondersteuning. Nu 30 dagen GRATIS!

€ 18,00 per maand
 • Tijdwinst
 • Snel up and running
 • Met bankkoppeling
Bekijk de website
MoneyMonk - Dé totaaloplossing voor Dienstverlenende ZZP'ers

MoneyMonk - Dé totaaloplossing voor Dienstverlenende ZZP'ers

★ ★ ★ ★ ★ (396)

Als je op uur- of projectbasis werkt is MoneyMonk de oplossing voor jouw online boekhouding. Overzichtelijke en slimme software, speciaal voor dienstverlenende ZZP'ers. Probeer nu 30 dagen gratis uit, inclusief opstartservice!

€ 20,00 per maand
 • 100% Premium Support
 • Gratis opstartservice
 • 4x als beste getest!
Bekijk de website
Rompslomp.nl - Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

Rompslomp.nl - Hét makkelijkste boekhoudprogramma voor ZZP'ers

★ ★ ★ ★ ★ (297)

Rompslomp.nl is hét complete boekhoudpakket voor je ZZP boekhouding - Super makkelijk in gebruik - Bespaar veel tijd met het bijhouden van je boekhouding - Maak nu gratis je Rompslomp account aan en probeer het zelf!

€ 15,00 per maand
 • 100% voor ZZP'ers
 • Makkelijk & Compleet
 • Maak gratis je account
Bekijk de website
InformerOnline

InformerOnline

★ ★ ★ ★ ☆ (4422)

Smart online boekhouden met Informer! E-factureren via Peppol, directe btw aangifte + betaling en boekhoudhulp van de Belastingdienst. Met de Informer app werk jij je administratie altijd en overal bij! Voor starters, ZZP & MKB.

€ 12,00 per maand
 • Betrouwbaar Boekhouden
 • Meeste reviews
 • MKB Proof Award 2021
Bekijk de website
Accountancy- & Software Gemak

Accountancy- & Software Gemak

★ ★ ★ ★ ☆ (176)

Maak je administratie vele malen efficiënter. Automatiseer je dagelijkse taken en werk direct samen met je accountant. Breng alles samen in een online tool. Probeer Boekhoud Gemak 30 dagen gratis!

Vanaf € 39,00
 • 40 jaar ervaring
 • Altijd overal inzicht
 • > 100.000 klanten
Bekijk de website

Hoe doe je de boekhouding zzp?

Zoals hierboven al even werd vermeld: je kunt de boekhouding op verschillende manieren inrichten. Je kunt er voor kiezen om het zelf te doen. Het is dan belangrijk om een handig systeem te gebruiken. Een systeem wat voor jou overzichtelijk is, maar misschien nog belangrijker: wat overzichtelijk is voor de persoon die het eventueel komt controleren, namelijk de belastinginspecteur. In principe bestaat het fundament van de boekhouding uit twee zaken.

Aan de ene kant heb je de btw-aangifte en moet jij daar dus overzichten van bijhouden, zodat je precies weet hoeveel btw jij moet betalen, maar ook weet hoeveel je eventueel kunt terugkrijgen. Het is bovendien verplicht om aan het eind van het jaar inkomstenaangifte te doen. Dan moet je ook een balans opstellen en een winst- en verliesrekening. Daarom is het altijd belangrijk om dit al van te voren bij te houden, zodat je aan het eind van het jaar niet voor onverwachte verassingen komt te staan. Dat zou namelijk zeer vervelend kunnen zijn. Veel ondernemers besteden de aangifte inkomstenbelasting uit, maar doen de btw-aangifte zelf. De inkomstenbelasting is een stuk pittiger, want dan moet je van alles berekenen.
 

Wat moet er in de boekhouding

Hierboven hebben wij vooral de theorie besproken, maar uiteraard is het belangrijk om na te gaan wat er dan precies in de boekhouding moet. Dit zijn best veel zaken en daar vind jij meer informatie over op de website van de belastingdienst, maar wij bespreken hier even de belangrijkste zaken. Het is belangrijk om alle inkomende en uitgaande facturen in de boekhouding op te slaan. Facturen zijn namelijk het fundament voor je administratie. Daarnaast is het ook belangrijk om je balans, grootboekrekening en dergelijke in je administratie te hebben.

In principe kan er eigenlijk gesteld worden dat vrijwel alles wat te maken heeft met je bedrijf in de boekhouding moet. Dus om er zeker van te zijn dat je niets van grote waarde gaat weggooien, kun je beter alles bewaren. Het is dus ook belangrijk om de mails en dergelijke te bewaren om zo een goed overzicht te behouden. Bij online boekhouding kun jij dit gewoon digitaal bewaren.