Online boekhouden

Online boekhouden: minder geld, meer tijd

Boekhouden? Dat kunt u als ondernemer zelf ook. Toch? Steeds meer ondernemers besluiten te kiezen voor online boekhouden. Dat kan ook prima, mits u het juiste boekhoudprogramma kiest en weet welke functies nodig zijn voor uw onderneming. Zeker is dat deze manier van boekhouden veel voordelen biedt. Niet voor niets stappen steeds meer ondernemers over op deze manier van boekhouden.

Efficiënt online boekhouden

Groot voordeel van online boekhouden is dat u de boekhouding overal waar een computer en internet is, kunt doen. Gewoon kwestie van inloggen op het boekhoudprogramma en aan de slag. Met uw onlineprogramma beschikt u altijd over de cijfers van uw onderneming. Die hoeft u niet eerst meer aan een externe boekhouder te vragen, die heeft u zelf. Ook vanwege de factor tijd wint op deze wijze boekhouden aan populariteit. Het betekent dat u de gegevens maar een keer hoeft in te voeren en dat u overal uw gegevens in kunt voeren. Door meteen relevante gegevens in te vullen, hoeft u later niet meer aan de slag. Het werkt efficiënter. Meteen invoeren bespaart tijd. Behalve dat het meteen invoeren van bijvoorbeeld de gewerkte uren van je medewerkers tijd bespaart, maakt het ook de kans op fouten kleiner.

Online boekhouden, uw boekhouding is altijd actueel

Ander voordeel is dat de meeste boekhoudprogramma’s niet op naam van een persoon staan, maar dat meer mensen de mogelijkheid hebben om in te loggen en cijfers in te voeren. Als u als ondernemer besluit relevante zaken meteen in te voeren – en dat kan dus op elke gewenste plek- is uw boekhouding altijd actueel. Bovendien kunt u een accountant of een andere financieel expert mee laten kijken. Iets dat zeker in de beginfase aan te raden is. Door op deze manier zaken te doen met een externe specialist, bent u beduidend minder geld kwijt. Bovendien scheelt het de expert ook kostbare tijd. Een win-win situatie dus. Ook het feit dat uw boekhouding altijd up-to-date is, biedt voordelen. De meekijkende specialist adviseert u vaak beter, omdat hij meteen kan zien hoe de zaken ervoor staan. Op die manier is het gemakkelijker om tijdig bij te sturen en kan een specialist u op basis van actualiteit behoeden voor het nemen van verkeerde of onverantwoorde beslissingen.

Koppelen van uw online boekhouding

Nog iets. Uw online boekhouding is in veel gevallen eenvoudig te koppelen aan internetbankieren en aan bijvoorbeeld uw factureerprogramma. Zelfs koppeling aan een kassasysteem is mogelijk. Dit voorkomt dubbel werk en beperkt de kans op het maken van foutjes. Bovendien werkt ook dit tijdbesparend. Bijzonder handig en noodzakelijk is de automatische back-up. De boekhouding kwijtraken is niet langer aan de orde. Zelfs niet als u met brand te maken krijgt, Boekhoudprogramma’s maken bovendien gebruik van meer dan een server. Dat waarborgt behoud van je gegevens. Tenslotte: denk eens aan de ruimte die het je bespaart. De immense en onooglijke archiefkasten kunnen namelijk weg. Voorgoed.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan deze manier van boekhouden. Zo bent u afhankelijk van een abonnement en is online boekhouden meer kwetsbaar voor hackers. Het is verstandig niet online te gaan boekhouden als je gebruik maakt van een openbaar wifinetwerk. Bovendien is het met bepaalde programma’s noodzakelijk rekeningen in te scannen en internet is uiteraard een must. Steeds meer ondernemers kiezen voor online boekhouden. Zij laten de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen. Er zijn boekhoudprogramma’s op maat. Het is raadzaam een programma te kiezen dat aansluit bij de systemen waarmee u mogelijk al werkt. Online boekhouden wint aan populariteit. En dat is niet zomaar.