Ondernemingsvorm kiezen

Hoe een ondernemersvorm kiezen

Iedereen die graag als zelfstandig ondernemer aan de slag zou willen gaan doet er verstandig aan om een KVK nummer aan te vragen.  Met een KVK nummer is het namelijk mogelijk om facturen te versturen. Het moge duidelijk zijn dat geen enkel bedrijf zonder het sturen van facturen kan en daarom is het ten zeerste aanbevolen om een KVK nummer aan te vragen. Op deze manier verzekert u zichzelf er van dat u een bedrijf kan oprichten dat vervolgens ook nog eens een lang leven beschoren zou kunnen zijn. Het is goed om op te merken dat een KVK nummer aanvragen helemaal niet veel moeite hoeft te zijn. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is een afspraak te maken met de kamer van koophandel. De rest wijst zich vervolgens vanzelf en het is dan ook werkelijk een kwestie van ‘een kind kan de was doen’. Om u toch niet voor onverwachte verrassingen te komen laten staan zal in de tweede alinea van deze tekst nog wat meer worden verteld over het proces dat u te wachten staat. Op die manier weet u precies waar u aan toe bent en waar u op kunt en mag rekenen.

Tip: 15 maanden gratis online boekhouden? Dat kan met e-Boekhouden.nl!       Meer informatie

 

Waarom een KVK nummer aanvragen?

Wanneer u een factuur ontvangt van een of ander bedrijf dan staat daar zonder meer altijd het KVK nummer van de betreffende onderneming op. Dit nummer betekent dat het bedrijf geregistreerd is en dat het dus geldt als een officieel bedrijf dat op naam van een of meerdere personen staat. Het gaat te ver om alle exacte regels aangaande het KVK nummer hier te behandelen maar we kunnen wel zeggen dat het juridisch een veel sterkere positie verschaft wanneer u een KVK nummer hebt. Ook naar uw klant toe geeft u een signaal dat zaken doen met uw onderneming een veilige en officiële manier is.

KVK nummer aanvragen: http://www.kvk.nl/inschrijven-en-wijzigen/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/ 
 

Vertrouwd zaken doen

Als klant wil je er graag zeker van zijn dat er op een vertrouwde manier met je geld omgegaan wordt. Een kamer van koophandel nummer draagt hier zeer zeker aan bij. Het is dus ten zeerste aan te raden om een dergelijk nummer aan te vragen. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat:

  • het belastingtechnisch vele aantrekkelijke voordelen geeft
  • je dan officieel geregistreerd bent als bedrijf
  • het je bedrijf de professionele uitstraling geeft die je het graag wenst te hebben

Overzicht ondernemingsvormen

  • Eenmanszaak
  • VOF onder firma
  • Besloten vennootschap
  • Naamloos vennootschap
  • Stichting
  • Vereniging

 

Een vennootschap onder firma beginnen

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die een eigen onderneming willen beginnen. Het is goed om te weten welke voordelen u hiermee geniet maar tevens is het ook niet onbelangrijk om wat nader in te gaan op de nadelen en de risico’s die een dergelijke onderneming, in alle opzichten van het woord, met zich mee zal brengen. Een goede manier om de risico’s zoveel mogelijk te beperken is door een vennootschap onder firma te creëren. Op die manier, met een vennootschap onder firma dus, bent u er zeker van dat u zelf geen schade zult ondervinden wanneer het bedrijf het niet gaat doen zoals u van tevoren had gehoopt. Geen mens gaat er immers vanuit dat zijn bedrijf een heuse mislukking zal worden maar het is niet onverstandig om alvast wat grote risico’s in te dekken. Op die manier loopt u niet veel schade wanneer de plannen niet verliepen zoals u dat had gewenst. Een vennootschap onder firma constructie voorkomt dat u straks met de gebakken peren blijft zitten. In de volgende alinea’s van deze tekst zal wat gratis boekhoudprogramma meer over deze constructie worden verteld. Op die manier weet u een beetje beter waar we het hier nou eigenlijk over hebben zonder dat we daarbij in ellenlange uitweidingen vervallen.

De voordelen van een vennootschap onder firma

Het moge wel gezegd worden dat er een aantal zeer aantrekkelijke voordelen kleven aan een vennootschap onder firma. Het is namelijk zo dat wanneer we het hebben over een dergelijke constructie, we het hebben over het inperken van risico’s. Dat betekent dat er niet veel gevaren op de loer liggen wanneer u besluit om een dergelijke bedrijfsvorm aan te nemen. Het is echter wel zo dat risicospreiding ook zorgt voor minder persoonlijk gewin in tijden van voorspoed. Maar, dit weegt niet op tegen de vele voordelen die dit alles gratis boekhoudprogramma biedt.

Wat u nog meer moet weten

De beste tip die wij u hier kunnen geven is dat het verstandig is om op het internet nog wat meer informatie op te zoeken over de voor- en nadelen van een vennootschap onder firma. Op die manier kunt u precies de antwoorden vinden op de vragen waar u momenteel nog mee zit. Wij hebben onze uiterste best gedaan om u een eindje op weg te helpen. Kortom:

  • kijk op het internet voor meer informatie
  • overtuig uzelf van de voordelen
  • ervaar het vandaag nog

Zzp’er vs eenmanszaak

Een zzp’er is iemand die voor zichzelf is begonnen. De afkorting staat dan ook voor zelfstandige zonder personeel. Deze term is afkomstig uit de fiscale wereld en is eigenlijk beter bekend onder de term “freelancer”. Zoals terug te vinden is op Wikipedia wordt de term zzp’er voornamelijk gebruikt voor mensen die werken in de bouw, metaalbewerking en in de zakelijke dienstverlening. Een zzp’er is trouwens ook vaak te vinden in de sectoren journalistiek, communicatie en vormgeving. Vaak zijn hier moeilijk banen in te vinden, in ieder geval niet voor lange tijd. Een zzp’er kan worden ingehuurd voor tijdelijke klusjes met soms de mogelijkheid op een vast contract. Een freelancer heeft dan ook niet altijd werk en dat zorgt ervoor dat het soms lastig is om rond te komen.

Zzp’er en de Kamer van Koophandel

De term zzp’er en freelancer komen met elkaar overeen. In de fiscale wereld wordt er dus nog wel een onderscheid gemaakt. Dit is van groot belang als je de belastingopgave invult. Op dat formulier wordt weldegelijk rekening gehouden met subtiele verschillen. De Kamer van Koophandel maakt geen onderscheid meer tussen beide termen. Het is dan ook zo dat de meeste freelancers en zzp’ers vallen onder “ondernemers in ruimere zin”. Een zzp’er is immers baas over zichzelf en in die zin een ondernemer. Daarom is het sinds 2008 verplicht om je onder deze noemer in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Een freelancer zit aldus niet per definitie op rozen. Het leven van een zzp’er kan lastig zijn vanwege de volgende factoren:

  • er is niet altijd evenveel werk te vinden
  • er is nog altijd een discussie gaande omtrent de sociale voorzieningen waar zzp’ers aan deel kunnen nemen. Denk hierbij aan de arbeidsongeschiktheid en de pensioenopbouw. Vaak vallen de zzp’ers niet onder dit soort regelgevingen en dat brengt aardig grote risico’s met zich mee

Wil jij zzp’er worden?

Dan is het verstandig om over de toekomst na te denken. Netwerken is een belangrijk iets omdat je zo veel potentiële klanten binnen kan halen. Als je journalist bent, is het verstandig om teksten op te sturen naar dagbladen en kranten. Werk je in de bouw, dan is een bepaalde reputatie geen overbodige luxe. Aanbevelingen van vorige werkgevers zijn goud waard voor een zzp’er. Dat staat als een paal boven water. Een laatste tip: het internet biedt vele mogelijkheden om als zzp’er aan de slag te kunnen gaan.



 

Laatste berichten