Een goed boekhoudprogramma vind je zo!

Als ondernemer wil je je het liefste richten op wat je het liefste doet: het helpen van jouw klanten. Echter zit er ook een minder leuke kant aan het ondernemerschap. Je moet de administratie namelijk goed bijhouden, zodat je ieder jaar de belastingaangifte naar behoren kunt doen. Hier komt veel bij kijken, waar je niet altijd verstand van hebt. Je kunt dan gebruik maken van een goed boekhoudprogramma. Zo zorg je ervoor dat je alle administratie bij elkaar hebt staan en je de berekeningen op een later moment niet hoeft te maken. Maar hoe vind je de beste voor jouw situatie?
 

Wat is een boekhoudprogramma?

Je kunt je afvragen wat dit programma precies is. In feite is het een programma waarin je alle administratie toevoegt en voor een groot deel automatiseert. Het programma zal namelijk aan de hand van de facturen, offertes en rekeningen zorgen dat de gegevens voor jou klaarstaan, waaronder de balans, btw en resultatenrekening. Je hebt op ieder moment inzicht in de verschillende gegevens, zodat je weet waar je met jouw bedrijf aan moet werken. Het programma kan daarbij ieder jaar ingeschakeld worden voor het doen van de belastingaangifte en je bent minder tijd kwijt aan het doen van de administratie.
 

Waarom een goed boekhoudprogramma gebruiken?

Het gebruiken van een boekhoudprogramma zorgt ervoor dat je direct overzicht hebt in de administratie. Je hoeft hiervoor geen verstand te hebben van het maken van de administratieve berekeningen. In plaats daarvan kun je de documenten uploaden, waarna het programma de berekeningen voor jou maakt. Als ondernemer heb je hierdoor automatisch een overzicht van de inkomsten en uitgaven. Tevens heb je de btw-overzichten, resultatenrekening en de balans voor de belastingaangifte bij de hand.

Als je gebruik maakt van een programma zal het jou veel tijd kunnen besparen. De administratieve taken zullen hierdoor efficiënter verlopen. Zo hoef je bijvoorbeeld alleen maar een foto te maken van de bonnetjes en zal het programma het debiteurenoverzicht automatisch maken. Ook kan het programma automatisch periodieke facturen opmaken en versturen en betalingsherinneringen doorvoeren. Vooral voor de ZZP zal dit grote voordelen opleveren, omdat je jezelf kunt richten op het helpen van klanten. Tegelijkertijd kun je de administratie volledig zelf uitvoeren en heb je te allen tijde inzicht in hoe het bedrijf loopt.
 

Besparen door middel van een programma

Je bespaart echter niet alleen veel tijd als je gebruik maakt van een goed programma voor jouw administratie. Als startende en ervaren ondernemer is het doen van de boekhouding immers een flink struikelblok, waardoor je geneigd bent om het uit handen te geven. Het inschakelen van een professionele boekhouder brengt echter hoge kosten met zich mee. Zo ben je al snel tussen de 1000 en 1500 euro per jaar kwijt aan jouw bedrijf. Dit bedrag kun je als zelfstandige niet missen en investeer je liever in iets waar jouw bedrijf van gaat groeien. In plaats daarvan kun je een goed boekhoudpakket zoeken, waardoor je deze kosten kunt besparen.
 

Enkele andere voordelen op een rij

Als je gebruik maakt van een boekhoudpakket zullen de berekeningen automatisch doorgevoerd worden. Alle inkopen en verkopen verschijnen in het overzicht en je kunt ook automatisch de omzetbelasting laten doen. Dit voorkomt dat je fouten maakt, welke nadelige gevolgen kunnen hebben voor jouw bedrijf. Daarbij zal het direct voor meer snelheid zorgen. De urenregistratie hoef je niet meer uit te rekenen en je kunt de facturen sneller bij de klant krijgen. Dit zorgt automatisch ook weer voor snellere betalingen, waardoor je geld beschikbaar hebt voor jouw bedrijf. Alle gegevens staan in het programma bij elkaar en je weet precies waar jouw bedrijf staat.
Met een goed programma zorg je er ook voor dat je altijd op de hoogte bent van de nieuwe fiscale regels. Hiervoor hoef je jouw pakket alleen maar te updaten, waarna de nieuwe regels direct in het programma staan. Ze zullen daarom direct toegepast worden, waardoor jij je nergens meer zorgen om hoeft te maken. Tevens maakt het programma automatisch back-ups van de gegevens, waardoor je niets kwijtraakt. Je kunt er altijd voor kiezen om zelf ook een back-up te maken, zodat je de gegevens op meerdere plekken hebt staan.
 

Wat is het beste programma voor ondernemers?

Er zijn een groot aantal programma’s waar jij gebruik van kunt maken. Wat het beste pakket is, is afhankelijk van jouw bedrijf. Zo heb je voor de ZZP programma’s die geen extra functionaliteiten hebben. Dit maakt het eenvoudiger om alleen de gegevens in te voeren die je nodig hebt voor jouw belastingaangifte. Voor de MKB zijn er weer geheel andere boekhoudpakketten te verkrijgen. Deze zijn uitgebreider en kunnen hierdoor de administratie voor een groter bedrijf eenvoudig laten verlopen. Het is daarom verstandig dat je bekijkt welk pakket het beste bij je past, zodat je alleen maar van de voordelen kunt genieten.
 

Hierop kun je letten

Het is belangrijk dat je een boekhoudpakket vindt dat volledig bij jouw wensen aansluit en waarmee je altijd de administratie kunt regelen. Er zijn daarom een aantal factoren die daarbij niet over het hoofd gezien mogen worden.
 

De functionaliteiten

Er zijn een groot aantal functionaliteiten in de programma’s te vinden. Echter is geen enkel pakket hetzelfde, waardoor je goed op moet letten wat het beste bij je past. Zo kun je als ondernemer bekijken of je alleen voor de basis gaat of dat je uitgebreidere functionaliteiten nodig hebt. Iedere functie geeft jou weer een nieuwe mogelijkheid en je kunt hiermee alles automatiseren binnen de administratie. Ook kun je een deel zelf in de hand houden. Let er daarbij ook op hoe je de facturen, bonnetjes en andere rekeningen in moet voeren, zodat je alleen maar gemakken hebt.
 

Het maandbedrag

Er zijn verschillende aanbieders van de pakketten te vinden, welke ook allemaal in eigen prijsklassen komen. Zo zijn er voor startende ondernemers bijvoorbeeld enkele gratis oplossingen te vinden. Hoewel je hiervoor niet betaalt, kun je soms toch een uitgebreid pakket aan functionaliteiten krijgen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je deze vaak maar voor een bepaalde periode gratis kunt gebruiken, waarna het overgaat in een abonnement waar je wel maandelijks voor betaalt. Ook zijn er programma’s waar je vanaf het begin al voor betaalt en waarbij je het maandelijks uit kunt breiden. Zo blijft het bij jouw bedrijf passen als je verder groeit.
 

Ga voor het beste programma

Wil je de boekhouding vereenvoudigen en daarom een programma aanschaffen? Je kunt de verschillende mogelijkheden op de markt met elkaar vergelijken en ervoor zorgen dat je de juiste functionaliteiten in handen hebt. Door goed te bekijken wat je allemaal nodig hebt en daarbij bovenstaande informatie mee te nemen in de zoektocht weet je zeker dat je binnen een korte tijd de administratie automatisch laat verlopen en het doen van de belastingaangifte een stuk eenvoudiger wordt.